Als we zo’n 15 jaar geleden een mobiele telefoon kochten, dan konden we deze zonder problemen een week op een enkele acculading gebruiken. Tegenwoordig zijn we echter vaak al blij als de telefoon het een volledige dag uithoudt en van een week kunnen we alleen maar dromen. Waarom worden er geen betere accu’s gebruikt of bestaan die simpelweg niet?

Het antwoord op de vraag is vrij simpel. De lithium-ion accu’s die we al sinds de jaren negentig gebruiken zijn de afgelopen 20 jaar namelijk wel zo’n 10 tot 15 procent efficiënter geworden, maar de hardware in telefoons is nog sterker verbeterd. Het gevolg is dat de accu simpelweg onvoldoende stroom kan leveren om de mobiele telefoon langer dan een dag te gebruiken.

Om het probleem op te lossen moet dus naar andere technologieën worden gezocht en daar zijn verschillende bedrijven inmiddels dan ook druk mee bezig. Enkele veelbelovende oplossingen zijn het gebruik van zonnecellen waarmee zonlicht en backlight van het LCD in stroom kunnen worden omgezet, het gebruik van grafeen waarmee een volledige accu in zo’n 30 seconden kan worden opgeladen en het gebruik van micro-organismen die zelf stroom kunnen opwekken.

solar-powered-phones

Helaas zijn de technologieën echter nog niet klaar voor productie en moet er nog veel onderzoek en testwerk verricht worden. Tot die tijd zullen we het dus ook moeten doen met de lithium-ion batterij. En de enige oplossing die we op dit moment nog hebben om die krachtiger te maken is door de capaciteit, en dus ook de grootte, te vergroten. Gelukkig lijken smartphones ook steeds groter te worden, waardoor een grote batterij eenvoudig in de telefoon past. Een goed voorbeeld is de nieuwe Samsung Galaxy Note 3, die zal worden uitgerust met een 3450mAh accu. Dit in vergelijking met de kleinere Galaxy Note 2 die uitgerust is met een 3100mAh accu.

 

Tags: , , ,