Het uitprinten van teksten die we schrijven op de computer en het kopiëren van een bladzijde uit een studieboek is tegenwoordig vanzelfsprekend. Dit is echter niet altijd zo geweest. De uitvinding van de drukpers heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de boekdrukkunst. Eerder schreven we al dat deze uitvinding grote impact heeft gehad op de maatschappij, omdat hierdoor het delen van kennis eenvoudiger werd. De technologie van het afdrukken is in de loop van de jaren sterk geëvolueerd en de komst van het internet en de digitalisering ontketende een nieuwe revolutie op het gebied van kennisdeling.

Overschrijven

Voor de uitvinding van de drukpers werden teksten voor verspreiding handmatig overgeschreven. Dit was een arbeidsintensief karwei waar kopiisten (vaak kloosterlingen) soms maandenlang mee bezig waren. De boeken waren erg duur en werden daarom vrijwel alleen in opdracht gemaakt. Een andere manier om boeken te vermenigvuldigen was blokdrukken. In de 8e eeuw werd de techniek in China ontwikkeld door de bladzijden uit hout te snijden en met inkt. Het nadeel was echter dat de blokken vaak hooguit een paar keer gebruikt kon worden.

Boekdrukkunst

De blokdruk wordt als een voorbode beschouwd van de drukpers die Gutenberg in 1440 ontwikkelde. Hij combineerde de techniek van stempels om ijzerwerk voor sieraden te versieren met bestaande kennis over het maken van blokboeken. Met behulp van losse loden letters op de juiste volgorde in een rek, inkt en een wijnpers, kon een tekst gedrukt worden. Door de ontwikkeling van deze drukpers, werd het drukken van boeken makkelijker, sneller en goedkoper. Hoewel de Duitser niet de eerste was die het lukte om letters te drukken, wordt hij door deze bruikbare drukpers toch door velen gezien als de uitvinder van de boekdrukkunst.

Snelheid

kranten-stapel
Het ontwerp van de drukpers veranderde pas in 1800, toen de pers volledig van gietijzer werd gebouwd. De kracht die nodig was om af te drukken verminderde met ongeveer 90% en verdubbelde het afdrukformaat. De snelheid ging er niet heel erg op voorruit en bleef steken op 250 afdrukken per uur. Dit veranderde in 1814 toen de eerste automatische drukpers aangedreven door stoom werd gebouwd en boeken efficiënter gedrukt konden worden. Tegenwoordig zien we volautomatische, digitale persen die niet alleen kunnen afdrukken, maar ook vouwen. De snelheid van de snelste digitale kleurenpers ter wereld is in staat om 230 A4tjes per minuut te produceren. In Nederland zijn er een aantal online drukkerijen als Drukhetnu, die dankzij haar digitale printers op haar drukwerk een 24-uurs levering kan garanderen. Bovendien wordt er bij digitale drukwerk gebruik gemaakt van vloeibare inkt waardoor er een groter kleurbereik is en er geen extra opstart kosten zijn.

Digitalisering

De opkomst van computers zorgde er voor dat informatie steeds meer digitaliseerde: het werd eenvoudig om informatie zelf in te voeren met de computer. Een belangrijke ontwikkeling op het gebied van drukken die hierop aansloot, is dat er tegenwoordig tal van mogelijkheden zijn om thuis in kleine oplage afdrukken te maken met een printer. De meest gebruikte printer voor thuisgebruik is de inkjet printer omdat deze goedkoop en snel is, en hoge kwaliteitsafdrukken print. Afhankelijk van het aantal oplages en het materiaal waarop geprint moet worden levert een professionele drukkerij echter nog altijd een kwalitatief hoger en goedkopere dienst.

informatie-delen

Het ontstaan van het World Wide Web begin jaren ’90 zorgde voor een nieuwe revolutie op het gebied van kennis delen. Door het internet werd het eenvoudig om informatie te verspreiden en zelf op te zoeken. Informatie heeft door de digitalisering een veel groter bereik doordat het sneller en eenvoudiger verspreid kan worden dan informatie op papier.

 

Tags: ,