Uit een onderzoek van CouponCodes4u blijkt dat meer dan de helft van de ouders (58%) een gadget gebruikt om de kinderen bezig te houden. Onder gadgets worden smartphones, tablets of laptops verstaan. Maar liefst 27 procent van de ouders gaf aan dat hun kinderen dagelijks met de gadgets spelen. Ongeveer 25 procent van de 8-jarigen heeft een eigen mobiele telefoon. Als de kinderen naar de middelbare school gaan hebben ze bijna allemaal een eigen mobiele telefoon en applicatieontwikkelaars weten dat.

digitaal-opvoeden-kleintjes

Er zijn tal van apps ontwikkeld die leuk en leerzaam voor een kind kunnen zijn.  Een voorbeeld daarvan is de KidsGeldWijs App. Met behulp van een (digitaal) kluisje proberen kinderen tot tien jaar hun spaardoel te bereiken. Ouders kunnen de kinderen bij de hand nemen en de kinderen financieel wegwijs maken. Kidz ’n Cash is een vergelijkbaar alternatief om kinderen op jonge leeftijd de waarde van geld in te laten zien. De apps zijn gratis te downloaden.

Jaarlijks wordt de Meester app award voor beste apps in het basisonderwijs uitgereikt. De winnaar van 2013 is de app Bru-taal. Met behulp van deze app kunnen kinderen oefenen met taal. Uiteraard worden de statistieken in een overzicht verwerkt. Op de tweede plaats komt de app Topo Nederland. Het educatieve karakter van de app laat zich raden. Planetenreis maakt de top 3 compleet. Kinderen vanaf zes jaar vergaren informatie over planeten. In de volgende video is te zien welke onderwijs-app leerlingen kiezen.

next-gen-communicators

Het Nederlands Jeugd Instituut heeft een nieuw digitaal dossier opgezet dat gericht is op het opvoeden van kinderen. Het dossier brengt in kaart welke verschillende opvoeddoelen ouders in Nederland zichzelf opleggen. Daarnaast bespreekt het dossier FAQ’s en geeft men aan hoe hulpverleners en opvoeders ouders kunnen helpen bij de dagelijkse gang van zaken. Verder worden argumenten en theorieën onderbouwd met recente cijfers en wetenschappelijke inzichten. Tot slot is het ook mogelijk om advies aan te vragen bij het Nederlands Jeugd Instituut voor een gedetailleerd advies op maat.

 

Tags: , ,