De 3D-laserscanner is een redelijk modern apparaat waarmee op een relatief eenvoudige manier 3D-representaties te maken van objecten of omgevingen. Het opmeten van afstanden was in het verleden een tijdrovende klus en in sommige gevallen zelfs onmogelijk. Met behulp van een 3D-laserscanner is het proces echter sterk versimpeld en vrijwel alle objecten en omgevingen kunnen zonder problemen worden opgemeten.

Een 3D laserscanner gebruikt voor geologie

Een 3D laserscanner gebruikt voor geologie

3D-laserscanners kunnen objecten en situaties tot in detail vastleggen. Ze doen dit met behulp van een laserstraal en de reflecties daarvan. De 3D-laserscanner gebruikt de laserstraal en de reflectie ervan op een object om een x-, y- en z-waarde vast te stellen. Door dit te doen voor vele verschillende punten kan een realistisch model van het object worden gemaakt. Bij grote voorwerpen kunnen dit wel honderden miljoenen punten zijn.

3D-laserscanners kunnen in allerlei verschillende situaties worden gebruikt. Zo worden 3D-laserscanners veelvuldig ingezet door de entertainment- en game-industrie om objecten en omgevingen realistisch na te bootsen op computers. Daarnaast wordt het ook veel gebruikt bij industrieel design, het maken van ortheses en protheses, het uitvoeren van reverse engineering, het design van prototypen en bij het uitvoeren van controles, inspectie en documentatie van gebouwen en culturele artefacten.

Om een bouwkundige laserscan te maken van een middelgroot gebouw zijn zo’n 20 scans benodigd. Elke scan neemt ongeveer 15 minuten in beslag en in totaal kan het hele gebouw dus in 5 uur worden gescand. Het resultaat is een zogenaamde point cloud (puntenwolk) waarmee op de computer met behulp van bijvoorbeeld CAD een zeer nauwkeurig model kan worden gemaakt. Afwijkingen tot in de millimeters kunnen op de afbeeldingen worden waargenomen.

Waarschijnlijk zullen 3D-laserscanners in de nabije toekomst steeds meer gebruikt worden en ook voor de overheid kan het gebruik van 3D-laserscanners voordelen bieden. Zo kunnen gebouwen eenvoudig worden geïnspecteerd en gedocumenteerd en worden renovaties een stuk eenvoudiger. Daarnaast kunnen er bij bijvoorbeeld ongevallen met behulp van 3D-scans eenvoudig meetgegevens worden opgeslagen. De politie hoeft in dat geval geen tijdrovende metingen meer te doen en de weg kan daardoor eerder worden vrijgemaakt.

Gent was in 2010 de eerste stad in de Benelux die een 3D-laserscanner heeft aangekocht. De gemeente wil de scanner onder andere gebruiken om de omgeving te verwerken tot 3D-maquettes, het assisteren bij bouwprojecten en het doorzoeken van archeologische sites.