De afkorting CAD, of Computer Aided Design, betekent vrij naar het Nederlands “ontwerpen met behulp van de computer”. CAD wordt gebruikt om de productiviteit van ontwerpers, de kwaliteit van het design en communicatie met behulp van documentatie te optimaliseren. Doordat CAD-tekeningen digitaal kunnen worden opgeslagen is het eenvoudig een database bij te houden en tekeningen uit te wisselen.

Voorbeeld CAD tekeningen

Voorbeeld CAD tekeningen

CAD wordt doorgaans gebruikt om technische tekeningen te maken en daarbij kunnen zowel 2D als 3D tekeningen worden gemaakt. Daarnaast bestaat er ook nog een mogelijkheid om zogenaamde 2,5D tekeningen te maken, waarbij diepte wordt toegevoegd en met behulp van CAM (Computer Aided Manufacturing) CNC-machines kunnen worden aangestuurd.

CAD is een zeer veelzijdig pakket waarmee ontwerpen kunnen worden gemaakt voor vrijwel alle objecten. Het is dan ook niet raar dat het in enorm veel vakgebieden wordt gebruikt. Enkele van deze vakgebieden zijn onder andere architectuur, bouwkunde, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, industrieel design, entertainment en archeologie.

Het grootschalige gebruik van CAD is rond het begin van de tachtiger jaren begonnen. In die tijd werden PC’s betaalbaar voor steeds meer bedrijven en er werden in die tijd ook verschillende goede applicaties op de markt gebracht, waaronder AutoCAD. CAD werd in de beginjaren vooral gebruikt voor het maken van 2D-modellen, mede door de beperkingen die computers in die tijd hadden.

AutoCADDe enorm snelle technologische ontwikkelingen en het steeds sneller worden van computers heeft er echter toe geleid dat CAD tegenwoordig niet meer weg te denken is uit de samenleving. Computer Aided Design staat aan de basis van vele ontwerpen en het wordt veel gebruikt voor het maken van computeranimaties en special effects, bijvoorbeeld voor films of reclames.

De echte tekentafel komt er vandaag de dag dankzij CAD nauwelijks meer aan te pas. 3D-modellen die vandaag de dag met CAD worden ontworpen kunnen realtime worden bekeken en daarnaast kunnen ze kunnen onder elke hoek en vanuit elk gezichtspunt worden bekeken. Tot slot is het voor ontwerpers bovendien mogelijk om direct veranderingen aan te brengen en het resultaat te zien.